vendegbabak

Létezhet-e segítség, ha elvesztetted a babádat….

Egy ember születése alapvetően változtatja meg az életünket, és ugyanígy van ez akkor is, ha meghal valaki. Ennél nagyobb, lényegesebb esemény egyszerűen nincs, mégis úgy teszünk, mintha a gyász, valakinek a halála egy olyan kellemetlen epizód volna, amin minél gyorsabban át kell lendülni, túl kell lenni. A gyászoló környezete sokszor azt szeretné, ha minél hamarabb minden visszakerülne a régi kerékvágásba, ha a gyászolóval nem lenne „probléma”, és úgy általában nem kellene az elmúlás gondolatával szembesülni. A gyásszal foglalkozni kell, nem helyes és tulajdonképpen méltatlan is a szőnyeg alá söpörni a szomorúságot, a kétségbeesést, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

Talán a legméltatlanabbul kezelt gyász a babaelvesztés gyásza. Amióta a világ világ, asszonyok ezrei veszítik el várva várt kisbabájukat a várandósság, vagy a szülés során. Ez a közös asszonyi sors azonban rejtve marad, kevés szó esik róla, és mindaddig, amíg magunk is nem válunk egy ilyen szomorú veszteség átélőjévé, nem is tudjuk, milyen csapás lehet ez egy nő életében.” (Singer Magdolna)


Úgy érzed, képtelenség vagy nehéz egyedül megküzdeni magzatod vagy kisbabád elvesztésével?
Te sem tudod, nem is érted pontosan, mi is történik Veled, körülötted?

Nem ismered fel honnan erednek, sokszor riasztóak az érzéseid?

Nagyon fontos, hogy legyenek olyan emberek, akikkel a gyászolóként megoszthatod gondolataidat, érzéseidet. A megértő barátokkal való beszélgetések nagy segítséget jelenthetnek a gyászban. A család támogatása jelentős erőforrás. Kétségtelen azonban, hogy nem mindenki tud ilyenkor megfelelően segíteni. A sorstársak csoportja azonban nagy segítség: itt van kivel megosztanod gondjaidat, bánatodat, érzéseidet és sok erőt ad, hogy együtt keressük a továbblépés lehetőségeit. A csoportban senki sem akarja mindenáron siettetni a gyász lezárását.
A közelmúltban vagy akár régebben kellett szembenézned a vetélés, szülés körüli halál, művi abortusz okozta fájdalommal, a sorstársi közösségben való feldolgozás segíti a továbblépést.

Hogy legyen egy hely, ahol ezekről a kérdésekről és a fájdalomról nyíltan lehet beszélgetni, a Napfogyatkozás Egyesület  önsegítő gyászfeldolgozó csoportotokat indít. A gyászcsoportokba leggyakrabban fél éven keresztül járnak az emberek, kéthetente találkoznak, megosztják érzelmeiket, és már pusztán azzal, hogy kiderül, ki hogyan éli túl a gyász okozta óriási krízist, rengeteget segítenek egymásnak. Gyakran a csoport a fél év elmúltával baráti társasággá alakul át, és a tagok hosszú távon is támogatják egymást.

A Vendégbabák csoportba olyan résztvevők járnak, akik a babájukat veszítették el a várandósságuk alatt, a szülés során vagy a szülés körüli időszakban.

Következő induló Vendégbabák gyászcsoport időpontja: 2014. március 11. kedd

Helyszíne: SokSzínTér – 1114 Bp., Fadrusz u. 14. VI./3.

Az első alkalom minden érdeklődő számára nyitott, ekkor ismerkedünk és beszélgetünk. Ezután a csoport bezár, hogy védelmezze és óvja tagjait és a közös élményeket.
Összesen 10 alkalommal fogunk találkozni 2 hetente kedden.

A Vendégbabák gyászcsoportot Pintér Ilona és Bagyinszki Andrea vezetik.

„Pintér Ilona vagyok dúla és masszőr, négy felnőtt gyermek édesanyja. Dúlaként sokszor találkozunk az anyákat, párokat, családokat ért veszteséggel, melyet egy magzat vagy baba elveszítése okoz. Hiszem, hogy a gyászcsoportban résztvevők egymást is segítik egy nagyon nehéz és fájdalmakkal teli úton. Ezen az úton szeretnék kísérőként támogatást nyújtani.

“Bagyinszki Andrea vagyok, dúla, mediátor.

Már magam is megtapasztaltam a segítő csoportok jótékony hatását veszteségek feldolgozása esetén, ezért is bátran merem ajánlani a csoportot. Munkámat segítik a folyamatos továbbképzések, amelyeken részt vettem, akár kommunikációs tréningekre gondolok, akár az önismeretet segítő személyes élményekre.”

Pintér Ilona 30/561-9213 mugano@t-online.hu

Bagyinszki Andrea 20/559-5764 bagyinszki.andrea@freemail.hu

További helyszíneken induló gyászcsoportokról ITT és a Facebook-on tájékozódhatsz.