Loading...
Dúlák2019-04-18T09:15:30+02:00

VÁLASSZ SEGÍTŐT

Bátran keresd őket, ha kérdéseid vannak a várandóssággal, szüléssel vagy az anyasággal kapcsolatban, ha információra, megerősítésre, bíztatásra van szükséged, vagy ha a szülésed élményét szeretnéd megosztani olyan segítőkkel, aki ítélkezés nélkül és értő figyelemmel hallgatnak meg.

VÁLASSZ DÚLÁT HELY SZERINT

VÁLASSZ DÚLÁT BESZÉLT NYELV SZERINT

VÁLASSZ DÚLÁT SZOLGÁLTATÁS SZERINT

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Ha a párom bent lesz velem a szülésnél, érdemes dúlát is felkérnem?2019-04-03T18:22:04+02:00

Az apák többnyire érzelmileg bevonódnak a szülésbe, hiszen az általuk leginkább szeretett személyekről szól a szülés/születés. Így nem biztos, hogy meg tudják ítélni, hogy az adott pillanatban mi a legnagyobb segítség a kismamának.

A dúlák olyan tapasztalatokkal és tudással rendelkeznek a vajúdást és szülést tekintve, hogy mind az édesanyának, mind az édesapának nagy segítségére lehetnek. Sok apukát –főleg az első szülés esetén – váratlanul érhetnek a vajúdás egyes szakaszaiban történő változások, hiszen ekkor a nő megváltozott tudatállapotban van, ez sok esetben meglepő viselkedésváltozásokkal járhat, ami teljesen természetes, de mégis az édesapáknak nehezen kezelhető szituációt okozhat.  Ilyenkor a dúla az apát is támogatja, segít neki túllendülni a nehézségeken, és segíti őt bevonódni a kismama körüli feladatokba.

Kísérheti dúla a szülésemet, ha van választott szülésznőm?2019-04-03T18:22:40+02:00

Igen, hiszen más a dúla, és más a szülésznő szerepe, feladata. A dúla lelki és fizikai támogatást nyújt az anyának, illetve, ha szükséges, az apának is (ld. a dúla menüpontot).

A dúla a vajúdás megkezdésétől, vagy az anya igényétől függően kísérheti, támogathatja az anyát. A választott szülésznő, ha esetleg ügyeletes is egyben, nem tud folyamatosan a kismama mellett lenni, hiszen a többi szülő nőről is gondoskodnia kell.

A dúlák – Magyarországon – függetlenek, és nem feltétlenül rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, így vizsgálatokat nem végeznek. Feladatuk a megszakítás nélküli támogatás, az anya kényelmének biztosítása.

A dúlák otthonszüléseket kísérnek?2019-04-03T18:23:12+02:00

Léteznek otthonszülést kísérő dúlák, de Magyarországon a dúlák nagy része kórházi szüléseket kísér –  mint ahogyan a Békés Dúlakör dúlái is.

Minden kórházban lehet dúlával szülni?2019-04-03T18:23:46+02:00

Érdemes konzultálni erről az adott kórház szülészetén, vagy választott orvosunknál. Szerencsére egyre több kórházba beengedik az apa mellett a dúlát is. Vannak azonban olyan kórházak, ahol csak egy kísérőt engednek be a szülő nővel, és ekkor dönteni kell, hogy az apa, vagy a dúla legyen majd az anya mellett.

Sajnos létezik olyan kórház is ahová dúlát egyáltalán nem engednek be. 

Mikor kell jelezni a dúlának, hogy szeretnék vele szülni?2019-04-03T18:24:14+02:00

Minél korábban jelentkezik a kismama, annál több lehetőség van találkozni, és megismerni az anya elképzeléseit, igényeit. Ez a záloga annak, hogy a dúla valóban személyre szabott segítséget tudjon nyújtani az anyának. Ha az apa is bent lesz a szülésnél, legalább egyszer neki is érdemes találkozni a dúlával. 

Miről dönthet a dúla a szülés során?2019-04-03T18:24:41+02:00

A dúla nem hozhat döntéseket az anya helyett – sem a várandósság során, sem pedig a szülés ideje alatt. A dúla abban segíthet, hogy minden szülés előtt álló nő megtalálja a saját egyéni útját, s, hogy az adott esetben informált döntéseket tudjon hozni.

A dúla tud jó orvost ajánlani?2019-04-03T18:25:14+02:00

A dúla nem javasolhat orvost, hiszen, mindenkinek mások az elképzelései a szüléssel kapcsolatban. Ami az egyik anyának jó, és beválik, nem biztos, hogy megfelelő lesz egy másik kismamának. személyes szimpátia kihangsúlyozása

A dúla viszont támpontot tud adni abban, hogy mi alapján érdemes orvost választani, milyen kérdéseket fontos átbeszélni, milyen apró, lényeges részletekre érdemes odafigyelni a leendő választott orvossal történő beszélgetésnél. 

MÁS KÉRDÉSED LENNE?

Ha olyan kérdések merülnek fel benned, amire nem találsz itt választ, kérlek írj nekünk info@bekesdulakor.hu emailcímre vagy hagyj egy hozzászólást ezen az oldalon.

Go to Top