Loading...
Gyakran ismételt kérdések2019-04-03T23:11:36+02:00
Ha a párom bent lesz velem a szülésnél, érdemes dúlát is felkérnem?2019-04-03T18:22:04+02:00

Az apák többnyire érzelmileg bevonódnak a szülésbe, hiszen az általuk leginkább szeretett személyekről szól a szülés/születés. Így nem biztos, hogy meg tudják ítélni, hogy az adott pillanatban mi a legnagyobb segítség a kismamának.

A dúlák olyan tapasztalatokkal és tudással rendelkeznek a vajúdást és szülést tekintve, hogy mind az édesanyának, mind az édesapának nagy segítségére lehetnek. Sok apukát –főleg az első szülés esetén – váratlanul érhetnek a vajúdás egyes szakaszaiban történő változások, hiszen ekkor a nő megváltozott tudatállapotban van, ez sok esetben meglepő viselkedésváltozásokkal járhat, ami teljesen természetes, de mégis az édesapáknak nehezen kezelhető szituációt okozhat.  Ilyenkor a dúla az apát is támogatja, segít neki túllendülni a nehézségeken, és segíti őt bevonódni a kismama körüli feladatokba.

Kísérheti dúla a szülésemet, ha van választott szülésznőm?2019-04-03T18:22:40+02:00

Igen, hiszen más a dúla, és más a szülésznő szerepe, feladata. A dúla lelki és fizikai támogatást nyújt az anyának, illetve, ha szükséges, az apának is (ld. a dúla menüpontot).

A dúla a vajúdás megkezdésétől, vagy az anya igényétől függően kísérheti, támogathatja az anyát. A választott szülésznő, ha esetleg ügyeletes is egyben, nem tud folyamatosan a kismama mellett lenni, hiszen a többi szülő nőről is gondoskodnia kell.

A dúlák – Magyarországon – függetlenek, és nem feltétlenül rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, így vizsgálatokat nem végeznek. Feladatuk a megszakítás nélküli támogatás, az anya kényelmének biztosítása.

A dúlák otthonszüléseket kísérnek?2019-04-03T18:23:12+02:00

Léteznek otthonszülést kísérő dúlák, de Magyarországon a dúlák nagy része kórházi szüléseket kísér –  mint ahogyan a Békés Dúlakör dúlái is.

Minden kórházban lehet dúlával szülni?2019-04-03T18:23:46+02:00

Érdemes konzultálni erről az adott kórház szülészetén, vagy választott orvosunknál. Szerencsére egyre több kórházba beengedik az apa mellett a dúlát is. Vannak azonban olyan kórházak, ahol csak egy kísérőt engednek be a szülő nővel, és ekkor dönteni kell, hogy az apa, vagy a dúla legyen majd az anya mellett.

Sajnos létezik olyan kórház is ahová dúlát egyáltalán nem engednek be. 

Mikor kell jelezni a dúlának, hogy szeretnék vele szülni?2019-04-03T18:24:14+02:00

Minél korábban jelentkezik a kismama, annál több lehetőség van találkozni, és megismerni az anya elképzeléseit, igényeit. Ez a záloga annak, hogy a dúla valóban személyre szabott segítséget tudjon nyújtani az anyának. Ha az apa is bent lesz a szülésnél, legalább egyszer neki is érdemes találkozni a dúlával. 

Miről dönthet a dúla a szülés során?2019-04-03T18:24:41+02:00

A dúla nem hozhat döntéseket az anya helyett – sem a várandósság során, sem pedig a szülés ideje alatt. A dúla abban segíthet, hogy minden szülés előtt álló nő megtalálja a saját egyéni útját, s, hogy az adott esetben informált döntéseket tudjon hozni.

A dúla tud jó orvost ajánlani?2019-04-03T18:25:14+02:00

A dúla nem javasolhat orvost, hiszen, mindenkinek mások az elképzelései a szüléssel kapcsolatban. Ami az egyik anyának jó, és beválik, nem biztos, hogy megfelelő lesz egy másik kismamának. személyes szimpátia kihangsúlyozása

A dúla viszont támpontot tud adni abban, hogy mi alapján érdemes orvost választani, milyen kérdéseket fontos átbeszélni, milyen apró, lényeges részletekre érdemes odafigyelni a leendő választott orvossal történő beszélgetésnél. 

MÁS KÉRDÉSED LENNE?

Ha olyan kérdések merülnek fel benned, amire nem találsz itt választ, kérlek írj nekünk info@bekesdulakor.hu emailcímre vagy hagyj egy hozzászólást ezen az oldalon. 

Go to Top