Loading...
Szellemiségünk2023-09-14T16:09:27+02:00

BÉKÉS DÚLAKÖR

 

Békés Emőke vagyok, családkísérő dúla, tréner és a Békés Dúlakör vezetője. 2004 óta tartok alapszintű dúla képzéseket. Ez alatt az idő alatt közel 300 nőt kísérhettem egy olyan folyamatban, amely során közelebb kerülhettek e csodálatos segítői foglalkozáshoz és önmagukhoz. A Békés Dúla műhely egy olyan alapszintű tréningekre ráépülő 150 órás, kis csoportokban történő továbbképzés, ahol teljes napokat szenteltünk a dúlai hivatás során felmerülő témáknak, kérdéseknek, valamint megbeszéljük, feldolgozzuk az aktuális eseteket. A műhelymunka írásbeli és szóbeli záró záróvizsgával ér véget. Mivel a továbbképzések másfél éve alatt a csoporttagok között mély szakmai és emberi kötelék alakul ki, valamint igény a további közös tanulásra, a tagok 2009-ben életre hívták a Békés Dúla kört, mely azóta is írásban rögzített működési szabályzat és etikai kódex mentén működik. A Békés Dúlakör létezése számomra nagyon sokat jelent. A csoport vezetőjeként tagja lehetek egy kölcsönös tiszteleten, szereteten, elfogadáson alapuló élő közösségnek, akiktől nagyon sokat kapok, és akiknek én is adhatok.

CÉLKITŰZÉS

Mi, a Békés Dúlakör tagjaiként, tudásunk legjavát adva, elhivatottan, és szakmailag felkészülten kísérjük a hozzánk forduló leendő szülőket, hogy megtalálhassák saját útjukat a gyermekvállalás idején.

Célunk, hogy hozzásegítsük őket lehetőségeik megismeréséhez, így teljes körű információ birtokában felismerjék saját igényeiket, melyek megvalósítását a szakmai segítőkkel egyeztetve, közösen készítjük elő.

Küldetésünknek tekintjük, hogy önbizalmukat és hitüket erősítsük abban, hogy érezzék valódi erejüket, és akár a fogantatás elöttől, a szülésfelkészítésen és szüléskísérésen át a gyermekágyon túlig számíthatnak értő figyelmünkre és lelki, illetve fizikai támogatásunkra.

KÉPZETTSÉGÜNK

Komplex szemléletű képzettségünk és naprakész tudásunk lehetőséget biztosít személyre szabott lelki, fizikai és informatív támogatásra, melyek kiegészítik és tiszteletben tartják az egészségügyi személyzet munkáját.

  • a perinatális időszak lelki és fizikai változásainak ismerete
  • a vajúdás támogatása relaxációs és masszázstechnikák használatával
  • a szülés folyamatát támogató kommunikációs technikák ismerete
  • szakmai esetmegbeszélők
  • szupervizíó
  • korszerű szoptatási ismeretek
  • nem gyógyszeres fájdalomcsillapítási ismeretek

SZAKMAI KÖR

Az emberi oldal mellett nagyon fontosnak tartom a szakmaiságunkról szóló visszajelzéseket is, amelyek arról üzennek, hogy kezd érzékelhetőbbé válni a szülészeteken dolgozók számára, hogy a Békés dúla milyen attitűddel, milyen alapelvek mentén kíséri a vajúdó nőt és párját. Ennek a minőségnek a megtapasztalása pedig azt eredményezi, hogy a Békés Dúlakör tagjaival egyre több orvos és szülésznő dolgozik szívesen, felismerve, hogy ez az együttműködés megfelelő, őszinte és nyílt kommunikáció mellett és a kompetenciahatárok tiszteletben tartásával számukra is segítséget jelent.

Ennek a pozitív hozzáállásnak és nyitottságnak köszönhetjük azt a számtalan tapasztalatot és tanulási lehetőséget biztosító programot, melyre 2014-ben a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Szülészeti Osztályának vezetője hívta meg a Békés Dúlakör tagjait.  E program keretein belül önkéntes munkában, több héten át, éjjel-nappal segíthettünk az ott szülő édesanyákat és párjaikat.

HISZÜNK A SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN

A Békés Dúlák olyan szüléskísérők, akik felkészült tudással, korrekt információkkal és mély empátiával segítik a hozzájuk forduló anyákat és párjaikat  várandósság hónapjaiban, a vajúdás és a szülés óráiban és a gyermekágyas időszakban.

VÁLASSZ SEGÍTŐT

Bátran keresd őket, ha kérdéseid vannak a várandóssággal, szüléssel vagy az anyasággal kapcsolatban, ha információra, megerősítésre, bíztatásra van szükséged, vagy ha a szülésed élményét szeretnéd megosztani olyan segítőkkel, aki ítélkezés nélkül és értő figyelemmel hallgatnak meg.

VÁLASSZ DÚLÁT HELY SZERINT

VÁLASSZ DÚLÁT BESZÉLT NYELV SZERINT

VÁLASSZ DÚLÁT SZOLGÁLTATÁS SZERINT

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Ha a párom bent lesz velem a szülésnél, érdemes dúlát is felkérnem?2019-04-03T18:22:04+02:00

Az apák többnyire érzelmileg bevonódnak a szülésbe, hiszen az általuk leginkább szeretett személyekről szól a szülés/születés. Így nem biztos, hogy meg tudják ítélni, hogy az adott pillanatban mi a legnagyobb segítség a kismamának.

A dúlák olyan tapasztalatokkal és tudással rendelkeznek a vajúdást és szülést tekintve, hogy mind az édesanyának, mind az édesapának nagy segítségére lehetnek. Sok apukát –főleg az első szülés esetén – váratlanul érhetnek a vajúdás egyes szakaszaiban történő változások, hiszen ekkor a nő megváltozott tudatállapotban van, ez sok esetben meglepő viselkedésváltozásokkal járhat, ami teljesen természetes, de mégis az édesapáknak nehezen kezelhető szituációt okozhat.  Ilyenkor a dúla az apát is támogatja, segít neki túllendülni a nehézségeken, és segíti őt bevonódni a kismama körüli feladatokba.

Kísérheti dúla a szülésemet, ha van választott szülésznőm?2019-04-03T18:22:40+02:00

Igen, hiszen más a dúla, és más a szülésznő szerepe, feladata. A dúla lelki és fizikai támogatást nyújt az anyának, illetve, ha szükséges, az apának is (ld. a dúla menüpontot).

A dúla a vajúdás megkezdésétől, vagy az anya igényétől függően kísérheti, támogathatja az anyát. A választott szülésznő, ha esetleg ügyeletes is egyben, nem tud folyamatosan a kismama mellett lenni, hiszen a többi szülő nőről is gondoskodnia kell.

A dúlák – Magyarországon – függetlenek, és nem feltétlenül rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, így vizsgálatokat nem végeznek. Feladatuk a megszakítás nélküli támogatás, az anya kényelmének biztosítása.

A dúlák otthonszüléseket kísérnek?2019-04-03T18:23:12+02:00

Léteznek otthonszülést kísérő dúlák, de Magyarországon a dúlák nagy része kórházi szüléseket kísér –  mint ahogyan a Békés Dúlakör dúlái is.

Minden kórházban lehet dúlával szülni?2019-04-03T18:23:46+02:00

Érdemes konzultálni erről az adott kórház szülészetén, vagy választott orvosunknál. Szerencsére egyre több kórházba beengedik az apa mellett a dúlát is. Vannak azonban olyan kórházak, ahol csak egy kísérőt engednek be a szülő nővel, és ekkor dönteni kell, hogy az apa, vagy a dúla legyen majd az anya mellett.

Sajnos létezik olyan kórház is ahová dúlát egyáltalán nem engednek be. 

Mikor kell jelezni a dúlának, hogy szeretnék vele szülni?2019-04-03T18:24:14+02:00

Minél korábban jelentkezik a kismama, annál több lehetőség van találkozni, és megismerni az anya elképzeléseit, igényeit. Ez a záloga annak, hogy a dúla valóban személyre szabott segítséget tudjon nyújtani az anyának. Ha az apa is bent lesz a szülésnél, legalább egyszer neki is érdemes találkozni a dúlával. 

Miről dönthet a dúla a szülés során?2019-04-03T18:24:41+02:00

A dúla nem hozhat döntéseket az anya helyett – sem a várandósság során, sem pedig a szülés ideje alatt. A dúla abban segíthet, hogy minden szülés előtt álló nő megtalálja a saját egyéni útját, s, hogy az adott esetben informált döntéseket tudjon hozni.

A dúla tud jó orvost ajánlani?2019-04-03T18:25:14+02:00

A dúla nem javasolhat orvost, hiszen, mindenkinek mások az elképzelései a szüléssel kapcsolatban. Ami az egyik anyának jó, és beválik, nem biztos, hogy megfelelő lesz egy másik kismamának. személyes szimpátia kihangsúlyozása

A dúla viszont támpontot tud adni abban, hogy mi alapján érdemes orvost választani, milyen kérdéseket fontos átbeszélni, milyen apró, lényeges részletekre érdemes odafigyelni a leendő választott orvossal történő beszélgetésnél. 

LEGYÉL TE IS DÚLA

Ha érdekel a dúlai hivatás, egy őszinte, inspiráló női körben keresheted és találhatod meg a válaszokat arra, hogy mi motivál abban, hogy a szülés körüli időszakban más nőknek, pároknak segíts, hogyan szeretnéd ezt tenni és milyen lehetőségeid vannak.

Go to Top