forrás: gyermekaldas.hu

A  tavalyi évben vezetőváltás történt a Szent Imre Kórház szülészetén.  Prof. Rákóczi István nyugdíjba vonulása után az osztály vezetését Dr. Sziller István vette át. Mint általában az ilyen személyi változások után, így ez esetben több változás állt be a szülészeti osztály szabályrendszerében.

Mi, a Békés Dúlakör dúlái egy ideig csak figyeltük és érzékeltük a változásokat és vártuk, hogy kialakuljon az új rend. Az egymásnak olykor ellentmondó hírek és tapasztalatok, valamint az a nemrégiben előfordult sajnálatos eset, amikor egy vajúdó anyát a szülőszobán arra kényszerítettek, hogy válasszon a férje és a dúlája által nyújtott támogatás között, arra késztetett, hogy személyesen keressem fel az osztályvezető főorvost és pontos tájékoztatást kérjek tőle a jelenleg életben lévő protokollról. Ezt annál inkább is fontosnak éreztem, mert azon túl, hogy a szülészet honlapján még valós lehetőségként tüntették fel azt, hogy a párok(!) a dúlájuk kísérő támogatását is igénybe vehetik, sok más ponton is érzékelhető lett a szemléletváltás.

Dr. Sziller István január 15-én fogadott. Az egy órás beszélgetés sok lényeges és érdemi információval szolgált mindkettőnk számára, de kevésnek bizonyult ahhoz, hogy minden kérdésemre választ kapjak. Így a szóbeli megállapodásunknak megfelelően a kérdéseimet írásban is eljuttattam hozzá, amelyre 3 héten belül ígért választ elismerve, hogy a szülészet kommunikációja jelenleg nem a pontos és valós tényeken alapul.

Elküldött kérdéseim, amelyekre azóta is választ várunk nem csak mi dúlák, hanem azt hiszem, a szülészet iránt érdeklődő anyák és apák jelentős része is:

  1. Ki dönt arról, hogy kísérhet-e szülést dúla az Ön által vezetett szülészeti osztályon?
  2. Jelen lehet-e a dúla, ha a pár mindkét tagjának a közös igénye ez (azaz apás szülésnél)?
  3. Kísérheti-e dúla olyan anyák/párok szülését, akik ügyeletes orvossal/szülésznővel kívánnak szülni?
  4. A dúla mikor léphet be a szülőszobába? A folyamatos támogatás és előzetes kapcsolat (gyakran már órák óta kapcsolatban vannak, mire a szülőszobára érnek) fenntartása érdekében bekísérheti-e a dúla az anyát a felvétel kezdetétől?
  5. Mellette lehet-e (átöltözve) a vajúdó helységben, amíg nem kerül szülőszobára?
  6. Biztosíthat-e támogatást a szülés után a gyermekágyas osztályon is, ha erre az anyának valamilyen okból kifolyólag igénye van?
  7. Amennyiben a szülészet fogadja a dúlákat, jónak érzi-e azt, hogy a dúla emblémázott, a dúlakör és a saját nevével ellátott pólóban végzi a munkáját?
  8. Növelné-e a bizalmát, ha leadnám azoknak a dúláknak a nevét, akik nálam végeztek és a Békés Dúlakör etikai kódexében foglaltak szerint végzik a munkájukat?
  9. Császármetszés esetén  bekísérheti-e a dúla az anyát a műtőbe biztosítva neki az érzelmi támogatást ebben a nehéz helyzetben?
  10. Mi a jelenlegi gyakorlat az alábbi kérdésekben:

– Az apa mikor mehet be a szülőszobába? (A felvétel végén, bizonyos szintű tágulásnál vagy mitől függ ez?)

– Mikortól kap egy pár szülőszobát?

– Burokrepedés esetén hány órát várnak a kontrakciók spontán elindulásáig?

– Kötelező rutin-e a beöntés?

– Szülhet-e (tehát nem a vajúdásra gondolok) az anya az általa választott pozícióban? Ez az orvosa hozzáállásától még mitől függ? (Természetesen, ha jól van mind az anya, mind a baba.)

– Minden szülőszobára érkezőnek kötnek-e be branült?

– Császármetszés esetén biztosítják-e az apa és a baba közti korai bőrkontaktust (félmeztelen apa és baba között), amíg a baba nem lehet a mamájával? (Természetesen abban az esetben, ha a baba egyébként jól van.)

– Császármetszés esetén az anya mikortól lehet a babájával? Ki segíti a korai mellre tételben és hány órával a szülés után?

– Fordulhat-e egy anya írásban a kéréseivel a csecsemőosztály dolgozóihoz a baba ellátásával kapcsolatban?

– Támogatják-e a gátvédelmet? (Nyilván ez a kérdés orvosfüggő is, mégis érdekelne az általános irányelv ebben a kérdésben.)

– Szülhet-e egy anya választott szülésznővel és ügyeletes orvossal? Szülhet-e ügyeletes szülésznővel és választott orvossal?

– Ehet, ihat-e a szülő nő a vajúdás ideje alatt?

Bízom abban, hogy a válaszok hamarosan megérkeznek hozzám is – és Dr. Sziller István ígéretének megfelelően – kikerülnek a Szent Imre Kórház honlapjára is.

A korrekt, pontos információkon alapuló döntés joga ugyanis mindenkit megillet, és ebben szerencsére egyetértettünk.